PAN kunstforum Emmerich Inkopen, Markten, Beurzen, Koopzondagen Dans, Creatief, Show Toerisme, Vakantie, Natuur Concerten, Muziek Hotels, Restaurants Gezondsheidszorg Verspreidingslocaties Druktuitgaven thuis, updates STARTPAGINA Actueel Recreatie, Sport, Wellness Evenementenkalender Bouwen, Wonen, Werken, Handel
NORDRHEIN-RUHR STARTPAGINA Tentoonstellingen Musea

Textielmuseum Bocholt

Hier ruikt het naar olie en arbeid en de weefgetouwen ratelen zo hard dat je onwillekeurig je oren afschermt met je handen. Wat u de dag van vandaag tijdens een bezoek meemaakt, was 100 jaar geleden dagelijkse kost voor duizenden mannen en vrouwen. Wij laten u zien hoe het ritme van de machines hun arbeidstempo dicteerde. De grote weefhal vormt het hart van de museumfabriek.
Onder de sheddaken zetten distributieriemen en lange aandrijfassen meer dan 30 historische machines in beweging. Dagelijks produceren de medewerkers stoffen voor de handdoeken en tafelkleden uit de historische collectie.

In 2011 werd het museum uitgebreid met de voormalige spinnerij Herding tot TextilWerk Bocholt. Al van verre zichtbaar pronkt een glazen kubus op het dak van de spinnerij. Stalen staven voor de glazen voorgevel duiden textiele structuren aan. Op luchtige hoogte kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over de gehele stad. Sheddaken als dakvensters vormen een citaat uit de fabrieksarchitectuur van de directe omgeving. Vier etages met in totaal 9000 vierkante meter bieden plek voor geschiedenis en educatie, kunst en creativiteit, ontmoeting en innovatie.

In de loop van de komende jaren zal het industriële monument als cultureel forum straalkracht ontwikkelen voor de gehele regio.

Wij verheugen ons op uw bezoek!

 

LWL-Industriemuseum

TextilWerk Bocholt

Forum voor Textielcultuur

Weverij + parkeerplaats:

Uhlandstraße 50 | 46397 Bocholt

Spinnerij: Industriestraße 5 | 46395 Bocholt

Tel. 0049 2871 216110

Fax: 0049 2871 21611-33

E-mail: textilwerk@lwl.org

Internet: www.lwl-industriemuseum.de


Openingstijden in 2019:

di.-zo. en op feestdagen van 10-18 uur

 

Bijzonderheden:

Spinnerij: geopend 5-4-2019 t/m 03-11-2019

Weverij: gesloten van 24-12-2019 t/m 31-12-2019Unesco Werelderfgoed Zollverein Essen

Al tijdens de werktijden gold het vroegere Zeche Zollverein in Essen als ‘mooiste kolenmijn van de wereld’. In 2001 werd deze kolenmijn samen met de cokesfabriek tot UNESCO-werelderfgoed verklaard. Ontdek een van de fascinerende plaatsen uit de industriegeschiedenis met zijn unieke architectuur en industrienatuur, design en kunst, cultuur, gastronomie en veel meer.

 

Rondleidingen in de Nederlandse taal

Bij een rondleiding over de monumentenpad Zoll-verein begeeft u zich - langs de gigantische machines in de origineel behouden bovengrondse complexen - op de “weg van de kool”: van de winning via het transport tot de behandeling in de koolwasserij. Beleef hoe de mijnwerkers in de grootste kolenmijn van de wereld gewerkt hebben!

 

Over steenkool en mijnwerkers - Publieke rondleiding in het Nederlands

 

Periode:

Van april t/m oktober elke zondag om 11.30 uur.

Van november t/m maart elke 3e zondag om 11.30 uur.

Duur: 2 uur

Kosten: € 9,50 (met korting € 6), kinderen van

5 t/m 17 jaar € 6, gezinnen € 14  resp. € 22

Informatie en aanmelden:

Tel. 0049 201 2 4 6 8 10,

besucherdienst@zollverein.de,

www.zollverein.de/fuehrungen

Adres: UNESCO-Welterbe Zollverein,

Gelsenkirchener Straße 181, 45309 Essen
Het Ruhr Museum in Essen

Het Ruhr Museum op UNESCO-Werelderfgoed Zollverein in Essen staat in 2019 in het teken van het 100 jaar Bauhausjubileum. Van 8 april 2019 tot en met 5 januari 2020 toont de expositie ‘Aufbruch im Westen. Die Künstlersiedlung Margarethenhöhe’ indrukwekkend het dagelijks leven en werk van de kunstenaarskring Margarethenhöhe. Deze gold in de jaren 20 en 30 tot de belangrijkste van Duitsland en bepaalde maatgevend het culturele begin van het Industrierevier mee. Parallel aan de tentoonstelling wordt van 6 mei 2019 tot en met 9 februari 2020 de expositie ‘Der Grafiker Hermann Kätelhön’ in de kleine atelierwoning op de Margarethenhöhe getoond. Op 15 juli 2019 begint eveneens de collectietentoonstelling ‘Mensch und Tier im Ruhrgebiet’ in het Ruhr Museum, die met haar meer dan 100 voorwerpen de steeds veranderende verhouding tussen mens en dier vanaf het Stenen Tijdperk tot heden belicht. Informatie en boekingen voor rondleidingen en audioguides zijn bij de bezoekersdienst via 0049 (0)201 24681 444 mogelijk. www.ruhrmuseum.de


Adres:

Ruhr Museum, UNESCO-Welterbe Zollverein, Areal A [Schacht XII], Kohlenwäsche [A14], Gelsenkirchener Straße 181, 45309 Essen


Openingstijden:

Ma. t/m zo. 10 - 18 uur, 24, 25 en 31 dec. Gesloten‘Flowerpower & Ruimtedesign’; De cultuur van de jaren 60 en 70

Het was al een uitdaging de jaren 60 en 70 in weinig woorden te beschrijven. De titel van de tentoonstelling heeft in de basis betrekking op de tendensen van de tijd, die zich op verschillende leefomgevingen uitgewerkt hebben. Op deze expositie worden de maanlanding, de vredesprotesten, de autoloze zondagen en de prilbloem weer levendig. Andere steekwoorden uit die tijd zijn RAF, Woodstock, discokoorts, Vietnamoorlog en oliecrisis.

Een hele generatie laveerde van consumptie en beweging terug naar natuur en nieuwe spiritualiteit. Laat u zich dus naar een wilde en kleurrijke tijd terugleiden en misschien ontdenkt u wel het een of het ander dat vandaag weer in de mode is. Meer museuminformatie is te vinden op www.niederrheinisches-museum-kevelaer.de.

 

Rondleidingen expositie

‘Flowerpower & Ruimtedesign’

Zaterdag 16 maart, 13 en 20 april om 15 uur

Vooraanmelding niet nodig | Euro 5,00 per persoon

 

Andere exposities in 2019:

19 mei 2019 - 14 juli 2019:  ‘Stummels’ erfgoed’

16 juni 2019 - 8 september 2019 ‘Van mensen en stille helden’ – De vrijwillige brandweer van NiederrheinUitgeflipt, speelautomaten…, 20 - 22 september

... in de spiegel van de tijd


Vroeger een vanzelfsprekendheid in de stamkroeg en tegenwoordig zelden te beleven: het klikken en klakken van de kleine snelle kogels, het klinken en blinken van de kleurrijke flipperkasten. Wie uit nostalgie weer aan de oude apparaten spelen wil, is bij dit museum in september op de juiste plek. Voor alle flipperfans en degenen die het willen worden, biedt het museum weer drie dagen vol spel en spanning. Onze partners ‘Insert Coins’, ‘Pinball Universe’, Thomas Amberg, Jens Steinhauer en Jens Frede brengen weer talrijke klassieke en nieuwe flipperkasten, videospel- en elektromechanische automaten, zoals retro-pc’s, playstations en muntautomaten mee. Een hoge plezierfactor is gegarandeerd. De liefdevol en ten dele prijzig gerepareerde apparaten zijn van 20 t/m 22 september niet alleen in het museum te zien, maar ook als spelers vrij te bedienen. Het museum heeft deze drie dagen gewijzigde openingstijden, die net zoals de entreeprijzen te vinden zijn op de museumhomepage www.umspannwerk-recklinghausen.de.
Kokerei Hansa

Imposante machines, reusachtige torens, veel cokes-ovens, metersdikke pijpleidingen en daartussen weelderig groen: de cokesfabriek Hansa verenigt architectuur, natuur en techniek op fascinerende
wijze. Nog tot 1992 werden hier dagelijks tonnen cokes geproduceerd en de machines stonden nooit stil. Tegenwoordig biedt industrieel monument cokesfabriek Hansa interessante blikken in de geschiedenis van de mijnindustrie van de vorige eeuw en toont de spannende wereld van kolen en cokes. De in 1928 gebouwde grootcokesfabriek kan het gehele jaar bij openbare rondleidingen over het belevenispad ‘Natuur en Techniek’ verkend worden. Dit pad loopt langs imposante ovenbatterijen, komt hoog boven in de kolentoren met panoramauitzicht en gaat onder een donkere kolenbunker door tot aan de indrukwekkende machinehallen met vijf reusachtige compressoren, waarvan een zelfs voor de show in bedrijf is en bewonderd kan worden.

Met een audiogids, die ook in de Nederlandse taal verkrijgbaar is, kan een deel op eigen houtje verkend worden. Nadere informatie vindt u op: www.industriedenkmal-stiftung.de of via +49(0)231-931122-33.


Openingstijden:

april - oktober van 10-18 uur;

november - maart van 10-16 uur.

Gratis toegang.
Museum DKM, Duisburg

De plaats voor kunst en cultuur

Dit privémuseum is een geheime tip. Het is met zijn omvangrijke collectie en veelzijdige wisseltentoonstellingen snel een cultureel hoogtepunt geworden, dat ver buiten de regio uitstraalt. Op een expositie-oppervlakte van 2700 meter verenigt het onder de titel ‘Linien stiller Schönheit’  5000 jaar kunst- en cultuurgeschiedenis. De spannende dialoog tussen hedendaagse en vroegere formele taal, tussen traditionele Aziatische en moderne Europese kunst biedt een bijzondere kunstervaring. Het museum ligt slechts 200 meter van het Centraal Station vandaan en is altijd op zaterdag en zondag en de eerste vrijdag van de maand, alsmede op feestdagen, van 12 tot 18 uur geopend. Individuele en groepsrondleidingen zijn na afspraak op alle dagen mogelijk. Museum DKM, Güntherstraße 13-15, D-47051 Duisburg, Tel. +49.203.9355547-0, mail@museum-dkm.de.
Zie ook op www.museum-dkm.de.
MKM, Museum Küppersmühle, Duisburg

Meerdere duizenden vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte, een kunstenaarslijst van Anselm Kiefer t/m
Gerhard Richter, een veelzijdig expositieprogramma en een markante architectuur tussen industriecultuur en White Cube – dat is het MKM Museum Küppersmühle. Het huis in de levendige binnenhaven van Duisburg is een van de belangrijkste kunstmusea in de Metropool Ruhr en herbergt met de collectie Ströher een van de belangrijkste collecties van de Duitse naoorlogse kunst wereldwijd.

 

Tentoonstellingsprogramma 2019

KLAUS RINKE. Die vierte Kraft

29 maart t/m 23 juni 2019

TILL BRÖNNER. Melting Pott

4 juli t/m 6 oktober 2019

KATHARINA GROSSE x GOTTHARD GRAUBNER

25 oktober 2019 t/m 26 januari 2020

www.museum-kueppersmuehle.deLehmbruck Museum, Duisburg


Dit museum toont een in Europa zeldzame collectie internationale moderne sculpturen en de unieke combinatie van bovenuitstekende museumarchitectuur en een sculpturenpark. In een van de meest bijzondere na-oorlogse museumbouwwerken presenteert het Lehmbruck Museum een unieke verzameling van moderne sculpturen. De bouw is ontworpen door de zoon van Wilhelm Lehmbruck, Manfred Lehmbruck. Uitgaande van Wilhelm Lehmbrucks werken ontmoeten hier primitiviteit, kubisme, abstractie en expressionisme, constructivisme en minimalisme elkaar. Naast het belangrijkste werk van Wilhelm Lehmbruck, verzamelt het museum werken van Constantin Brâncusi, Salvador Dalí, René Magritte, Henry Moore en Niki de Saint Phalle.Verder beschikt het museum over de belangrijkste werkgroep van Duitsland, Alberto Giacomettis en een geselecteerde collectie van Duitse, expressionistische schilderkunst. In het kader van de 100e sterftedag van de kunstenaar Wilhelm Lehmbruck toont het museum van 23 maart t/m 18 augustus de expositie ‘Schönheit. Lehmbruck & Rodin - Meister der Moderne’. Meer info op www.lehmbruckmuseum.de.Niederrheinmuseum, Wesel

Wij nodigen u van harte uit de geschiedenis van het laaggelegen deel van Rheinland in het nieuwe LVR-
Niederrheinmuseum in Wesel te onderzoeken. Het museum vertelt de geschiedenis van Wesel en Niederrhein in nauwe relatie tot Nederland en de achtergrond bij de grote Europese gebeurtenissen. Als grensoverschrijdend Duits-Nederlands museum toon het museum de regio Niederrhein in breedte van zijn kunst-, cultuur- en landhistorische ontwikkelingen. Het museum bevindt zich in het proviandmagazijn van het voormalig vestingcitadel Wesel. Nadere informatie vindt u op
www.niederrheinmuseum-wesel.lvr.de.Heinz Nixdorf Museumsforum

‘s Werelds grootste computermuseum toont op 6.000 m2 de geschiedenis, het heden en de toekomst van de informatietechnologie - van de oudheid tot in de 21e eeuw. Ontdek historische schrijf- en rekenmachines, eerste computers, moderne robotten en de wereld van kunstmatige intelligentie. Interactieve voorwerpen nodigen tot uitproberen uit: reken met een telraam, test geliefde videospelen, vermaakt u zich met de robot Pepper en Nadine of speel ‘Vier wint’ tegen een kunstmatige intelligentie. Hoe het programmeren functioneert, verklaren 49 zwaaiende katten. Een highlight is Beppo - de industrierobot veegt met zijn bezem fijne patronen in de korrelvloer en interageert daarmee. Nadere informatie is te vinden op www.hnf.de.Neanderthal Museum

Een van de modernste musea van Europa bevindt zich tegenwoordig nabij de locatie waar meer dan 160 jaar geleden de Neanderthaler werd gevonden. Het museum vertelt de geschiedenis van de mensheid, vanaf haar begin, meer dan vier miljoen jaar geleden in de Afrikaanse savannen, tot aan de dag van vandaag. Multimediale toepassingen, geluidsfragmenten, maar ook klassieke media zoals authentieke museumstukken en tekstreaders, geven een levendig beeld van de actuele onderzoeksresultaten uit de archeologie en de paleoantropologie. Meer informatie is te lezen op www.neanderthal.de (ook Nederlandstalig).

Museum voor Natuurkunde, Münster, t/m 27 oktober 2019

Neem eens een kijkje in je hoofd! Ervaar wat daarin gebeurt, hoe zich een persoonlijkheid vormt, gevoelens ontstaan of plannen worden gesmeed. Begrijp hoe geprobeerd wordt intelligentie te meten. Dat is allemaal mogelijk in de tentoonstelling ‘Het brein – intelligentie, bewustzijn, emotie’, van het LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster. De grootste expositie in Duitsland over dit onderwerp, waar bezoekers t/m 27 oktober dit integrerende orgaan kunnen ontraadselen. Op 1200 vierkante meter ontdekken museumbezoekers wetenswaardigheden over allerlei onderwerpen, zoals zintuiglijke waarneming, zelfbewustzijn of gedrag. De 13 thema’s van de tentoonstelling laten op illustratieve manier de enorme capaciteit en diversiteit van dit complexe orgaan zien. Meer, ook Nederlandstalige informatie, is te vinden op www.das-gehirn.lwl.org.
Legotentoonstelling, Deutsches Museum Bonn

Al langer dan 50 jaar inspireren de kleurrijke kunststofstenen met de karakteristieke noppen kinderen en volwassenen. De fantasie bij het bouwen kent geen grenzen. De expositie toont de speelgoedgeschiedenis vanaf de jaren 60 tot vandaag levendig.

De bijna 600 uitgestalde LEGO® modellen komen uit een van de grootste privé LEGO®-collecties van Duitsland! Het zwaartepunt is LEGO®-techniekmodellen van vijf decennia: passend bij de thema van het techniekmuseum. Het spectrum reikt daarbij van bouwplaatsvoertuigen via racewagens tot aan helikopters en schepen. Zelfs gehele stadslandschappen en kostbare ruimtevaartscènes zijn te bewonderen. Bovendien ervaren de bezoekers ook veel weetjes over de geschiedenis en ontwikkeling van deze unieke bouwstenen: www.deutsches-museum-bonn.de
Ludwig Galerie Schloss Oberhausen

Een afwisselend expositieprogramma wordt in de royale ruimtes van het klassieke kasteelcomplex in drie gevarieerde hoofdcategorieën getoond. De collectie Ludwig is de eerste die kunst uit alle culturen van de
wereld, van antiek tot hedendaags, presenteert. Daarnaast is er de populaire galerij met illustraties, posterkunst, karikatuur, comedy, fotografie e.d. Ten slotte toont de landmerkengalerij regelmatig expositieprojecten uit de regio. Nadere informatie over wisseltentoonstellingen is te lezen
in de advertentie hiernaast en op www.ludwiggalerie.de

Gasometer Oberhausen, ‘Der Berg ruft’ (De berg roept)


Bergen. Thuis van godheden. Extreme levensruimte. De ultieme uitdaging voor avonturiers en veroveraars. Veilige oorden voor mystici en monniken. Het oord van verlangen voor romantici, wandelaars en bewonderaars van de natuur. Bergen bestaan nooit eeuwig. Ze ontwikkelen zich in miljoenen jaren door continentale collisie en ze worden door erosie uiteindelijk verwoest.

De tentoonstelling, die de veelsoortigheid van de buitengewone wereld toont, is wegens groot succes verlengd tot en met 27 oktober 2019. Inmiddels is de expositie al door ruim 600.000 mensen bezocht! De expositie toont de eeuwige kringloop van het gesteente en laat met videoclips en foto’s de evolutie van haar eigen planten- een dierenwereld zien.

De tentoonstelling laat de bezoeker deelnemen aan de legendarische eerste beklimmingen van beroemde bergtoppen en informeert over enorme triomfen een dramatische debacles. Deze vertelt verder over duizenden jaren hoogachting door de mensen voor de bergen. Deze oorden van religieuze verering, toevlucht en bezinning in afzondering, zijn rijk aan  mythen en geheimen.


De berg zweeft

Hoogtepunt is een monumentale replica van de Matterhorn in de 100 meter hoge luchtruimte van de Gasometer. Met behulp van de nieuwste 3D-techniek worden bewegende foto’s van deze legendarische berg afwisselend van dag en nacht of de seizoenen getoond. De monumentale sculptuur lijkt gespiegeld in de reusachtige ruimte te zweven en deze reflecteert in de vloer van het bovenste Gasometerplatform, zodat de toeschouwer de berg vanaf de bergpiek kan zien.

De hoogste tentoonstellingshal van Europa

De Gasometer Oberhausen, 117,5 meter hoog en in 1929 in gebruik genomen, is tegenwoordig het herkenningsteken van Oberhausen: een indrukwekkend monument van de bouw- en techniekgeschiedenis en een spectaculaire evenementlocatie. Sinds 1994 is de Gasometer een vast bestanddeel van het cultuurlandschap van Noordrijn-Westfalen. Van het dak van deze “industriekathedraal”, te bereiken met een panoramalift, heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over het westelijke Rurhgebied. Dit jaar wordt tevens ‘25 jaar hoogste tentoonstellingshal van Europa’ gevierd.


Locatie:

Gasometer Oberhausen, Arenastrasse 11,

46047 Oberhausen

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag, feestdagen. Van 10 t/m 18 uur.

Op maandag gesloten, tijdens de schoolvakanties

in Noordrijn-Westfalen: maandag  t/m zondag

van 10 t/m 18 uur

Toegangsprijzen:

Volwassenen 10 euro, Kortingskaart 7 euro,

Gezinskaart  (2 Volwassenen max. 5 Kinderen) 23 euro

Extra informatie: www.gasometer.de

StiftsMuseum Xanten

Een bezoek in het StiftsMuseum is een mooie ervaring. Hier maakt de bezoeker kennis met edelsmeedkunst, houtsnijwerk, liturgische gewaden, beeldhouwkunst, boeken en de spannende geschiedenis van het Kanunniken Sticht in Xanten. Het kerkelijke museum bevat vele mooie en zeldzame schatten. Het laat de cultuurgeschiedenis van tweeduizend jaar Nederrijn tot leven komen. Een bezoek aan de nabijgelegen kerk kan goed met een museumbezoek gecombineerd worden. Vele teksten en de audioguides zijn in het Nederlands verkrijgbaar. Rondleidingen kunnen ook in de Nederlandse taal geboekt worden. Voor meer informatie en de openingstijden kijk op www.stiftsmuseum-xanten.de
Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna

Op fascinerende en spectaculaire wijze komen in het Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna  historische industriearchitectuur en hedendaagse kunst samen. Twaalf wereldberoemde lichtkunstenaars hebben de onderaardse gangen, kelders en gistingbassins van een voormalige bierbrouwerij veranderd in adembenemende ruimtes met lichtkunst. Installaties van onder anderen Olafur Eliasson, James Turrell, Rebecca Horn en Keith Sonnier maken een bezoek door dit lichtparcours tot een unieke ervaring en geven een uitgebreid beeld van de grote verscheidenheid in uitdrukkingsvormen van lichtkunst. www.lichtkunst-unna.de
Wieg van het Ruhrgebied: de mijn Nachtigall


Bijna 300 jaar geleden was deze eerste steenkoolmijnbouw in Zeche Nachtigall de basis van het ontstaan van het Ruhrgebied. U gaat er terug in de tijd, toen men voor de winning van het zwarte goud nog horizontale mijngangen in de hellingen uitspaarde voor de eerste schachten de diepte ingingen. Met  helm en mijnwerkerslamp uitgerust komt u via lage gangen bij een echte steenkolenlaag.  

In de tentoonstelling rondom de  ondergrondse schacht ‘Hercules’ leert men de techniek en de zware arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers in de 19de eeuw kennen. In de machinekamer draait één van de oudste ophaalmachines van het Ruhrgebied. In het informatiecentrum GeoPark leert u over de bodemgeschiedenis van het Ruhrgebied middels multimediapresentaties en objecten.

Nadere informatie zoals openingstijden, tarieven en rondleidingen en demonstraties is te vinden op www.lwl-industriemuseum.de.
Tentoonstellingen Musea NAAR TOP PAGINA