Festivals, Feesten Inkopen, Markten, Beurzen, Koopzondagen Dans, Creatief, Show Toerisme, Vakantie, Natuur Tentoonstellingen Musea Concerten, Muziek Hotels, Restaurants Gezondsheidszorg Verspreidingslocaties WEKELIJKSE UPDATES, Drukuitgaven thuis Kersttijd, Kerstmarkten Recreatie, Sport, Wellness EVENEMENTENKALENDER Bouwen, Wonen, Werken, Handel STARTPAGINA NORDRHEIN-RUHR

Exposities in PAN Kunstforum, EmmerichTuindromen - Posterkunst van Mucha tot Staeck

(januari - maart 2020)*

100 geselecteerde posterkunstwerken uit de 20e eeuw uit de collectie van Peter Drecker,die zich rond het thema tuin bezighouden, worden getoond. De ontwikkeling uit de begintijd, de Jugendstil, de nieuwe zakelijkheid en postercommunicatie vanaf de jaren 50 tot tegenwoordig.


»meins deins keins« Janina Musiałczyk

(maart - juni 2020)*

Deze tentoonstelling toont een selectie van werken uit drie decennia. Veel van haar beelden hebben een link met huidige belangrijke wereldvragen. Tegelijkertijd geven de kleine tekeningen en acrylbeelden steeds een tedere intieme aura weer. Daarnaast reflecteren ze drama’s die ieders

leven vormen. Emotioneel geladen brengen ze ontroering, beklemming, verrukking maar ook

warmhartige ironie voort.


Die Kunst der kleinen Form« Hanna Nast

(maart - juni 2020)*

Hanna Maria Nast (1938-2015) werd in augustus 1938 in Stanisławow (voormalig oostelijk grensgebied Polen, tegenwoordig Oekraine) geboren en stierf in maart 2015 in Łodź, Polen. Haar studie aan de Kunstacademie van Warschau (Akademie der Schonen Kunste/Akademia Sztuk Pięknych) in het vakgebied boekgrafiek bij Prof. Julian Pałka had ze in 1964 afgesloten. Al tijdens de studie is ze ter aanvulling van haar budget begonnen met het ontwerpen van collegekaarten.

Deze bijbaan heeft ze nooit opgegeven - het was niet alleen een inkomstenbron, maar werd ook haar grote passie.


2e helft 2020*

In juli wordt de komende art’pu:l gehouden. Dit is een kunstbeurs met disciplines als schilderkunst, tekenen, sculptuur, fotografie en installatie. Vanaf augustus wordt een expositie uit het eigen archief van Ernst en Ursel Müller getoond. PAN kunstforum niederrhein e.V., Agnetenstraße 2, 46446 Emmerich am Rhein.

www.pan-forum.de/nl.


* Voor exacte aanvangsdata zie deze website


Sauerländer Besucherbergwerk, Ramsbeck

Kom mee op ontdekkingsreis naar een mijncomplex van origine. Beleef bij elk weertype een spannend avontuur! U rijdt met de stommelende mijnschachttrein in de in 1974 stilgelegde ertsschacht. Ondergronds ziet u hoe lood-en zinkerts afgegraven en gewonnen werden. Een reusachtig ondergrondse ertswinmachine en een oorbetoverende boorwagen wachten op u. Vanaf mei 2019 is voor gasten van de schacht een Nederlandstalige audioguide beschikbaar. In het museum bovengronds ontdekt u historisch gereedschap, machines en vonkelende mineralen. Direct bij het mijnbouwcomplex begint een 11 km. lange mijnbouwwandelroute, die laat zien hoe sterk de mijnbouw Ramsbeck heeft gevormd. Nadere informatie is te vinden op

www.sauerlaender-besucherbergwerk.de.

Unesco Werelderfgoed Zollverein Essen


Al tijdens de werktijden gold het vroegere Zeche Zollverein in Essen als ‘mooiste kolenmijn van de wereld’. In 2001 werd deze kolenmijn samen met de cokesfabriek tot UNESCO-werelderfgoed verklaard. Ontdek een van de fascinerende plaatsen uit de industriegeschiedenis met zijn unieke architectuur en industrienatuur, design en kunst, cultuur, gastronomie en veel meer.

Rondleidingen in de Nederlandse taal

Bij een rondleiding over de monumentenpad Zollverein begeeft u zich - langs de gigantische machines in de origineel behouden bovengrondse complexen - op de “wegvan de kool”: van de winning via het transport tot de behandeling in de koolwasserij. Beleef hoe de mijnwerkers in de grootste kolenmijn van de wereld gewerkt hebben!

Over steenkool en mijnwerkers - Publieke rondleiding in het Nederlands

Periode: Van april t/m oktober elke zondag om 11.30 uur.

Van november t/m maart elke 3. zondag om 11.30 uur. Duur: 2 uur

Kosten: € 9,50 (met korting € 6), kinderen van 5 t/m 17 jaar € 6,

gezinnen € 14 resp. € 22

Informatie en aanmelden: Tel. 0049 201 2 4 6 8 10,

besucherdienst@zollverein.de, www.zollverein.de/fuehrungen

Adres: UNESCO-Welterbe Zollverein, Gelsenkirchener Straße 181, 45309 Essen
Neanderthal Museum

Een van de modernste musea van Europa bevindt zich tegenwoordig nabij de locatie waar meer dan 160 jaar geleden de Neanderthaler werd gevonden. Het museum vertelt de geschiedenis van de mensheid, vanaf haar begin, meer dan vier miljoen jaar geleden in de Afrikaanse savannen, tot aan de dag van vandaag. Multimediale toepassingen, geluidsfragmenten, maar ook klassieke media zoals authentieke museumstukken en tekstreaders, geven een levendig beeld van de actuele onderzoeksresultaten uit de archeologie en de paleoantropologie. Meer informatie is te lezen op www.neanderthal.de (ook Nederlandstalig).


SPECIALE EXPOSITIE: Beleef een tijdreis door 4 miljoen jaar geschiedenis van de mens

T/m 3 MEI 2020 GLADIATORENHELDEN VAN DE ARENA


Word deel van de grote menselijke familie.

20% gezinskorting op de entreeprijs, Tickekektsookonlineverkrijgbaar!

Neanderthal Museum

Talstr. 300 · 40822 Mettmann

openingstijden: di–zo, 10–18 uur

Snelweg A3 + A46, Op 15 min. afstand van Düsseldorf

Kokerei Hansa

Imposante machines, reusachtige torens, veel cokes-ovens, metersdikkepijpleidingen en daartussen weelderig groen: de cokesfabriek Hansa verenigt architectuur, natuur en techniek op fascinerende wijze. Nog tot 1992 werden hier dagelijks tonnen cokes geproduceerd en de machines stonden nooit stil. Tegenwoordig biedt industrieel monument cokesfabriek Hansa interessante blikken in de geschiedenis van de mijnindustrie van de vorige eeuw en toont de spannende wereld van kolen en cokes. De in 1928 gebouwde grootcokesfabriek kan het gehele jaar bij openbare rondleidingen over het belevenispad ‘Natuur en Techniek’ verkend worden. Dit pad loopt langs imposante ovenbatterijen, komt hoog boven in de kolentoren met panoramauitzicht en gaat onder een donkere kolenbunker door tot aan de indrukwekkende machinehallen met vijf reusachtige compressoren, waarvan een zelfs voor de show in bedrijf is en bewonderd kan worden. Met een audiogids, die ook in de Nederlandse taal verkrijgbaar is, kan een deel op eigen houtje verkend worden. Nadere informatie vindt u op:

www.industriedenkmal-stiftung.de of via +49(0)231-931122-33.

Openingstijden: april - oktober van 10-18 uur; november - maart van 10-16 uur. Gratis toegang.
MKM, Museum Küppersmühle, Duisburg

Meerdere duizenden vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte, een kunstenaarslijst van Anselm Kiefer t/m Gerhard Richter, een veelzijdig expositieprogramma en een markante architectuur tussen industriecultuur en White Cube – dat is het MKM Museum Küppersmühle. Het huis in de levendige binnenhaven van Duisburg is een van de markantste kunstmusea in de Metropool Ruhr en herbergt met de collectie Ströher een van de belangrijkste collecties van de Duitse naoorlogse kunst wereldwijd.

Huidige tentoonstelling

KATHARINA GROSSE x GOTTHARD GRAUBNER

1 november 2019 t/m 26 januari 2020

www.museum-kueppersmuehle.de, #Museumkueppersmuehle
Wezerrenaissance-Museum Slot Brake in Lemgo

Stap in onze tijdmachine! Wij zetten de klok zo’n 400 jaar terug en nemen je mee op een spannende reis door de wereld van de Renaissance. Geniet van indrukwekkende, hoogstaande creaties van befaamde kunstenaars zoals Albrecht Dürer, Cornelis van Haarlem, Hans Rottenhammer, Paulus Moreelse en Hans Vredeman de Vries, om maar enkele namen te noemen. In onze permanente tentoonstelling valt veel te ontdekken, vooral ook interessante relaties met Nederland. In ons museum kun je multi-actief bezig zijn: aanraken en meedoen. Neem plaats bij de lange muur, maak een selfie voor onze fotomuur of trek eenvoudigweg een kostuum uit de Renaissance-periode aan. Wij verheugen ons op je bezoek, je bent van harte welkom!

Weserrenaissance-Museum Schloss Brake

Schlossstraße 18, 32657 Lemgo,

Tel.+49(0)5261-9450-0

info@museum-schloss-brake.de, www.museum-schloss-brake.de.
MAKK – Museum für Angewandte Kunst Köln

Norman Seeff: The Look of Sound, t/m 8 maart 2020

De Amerikaanse fotograaf Norman Seeff portretteerde het Who is Who in de muziek- en cultuurscene van de jaren 60 t/m de jaren 80. Naast muzieklegendes als Patti Smith, Tina Turner, The Rolling Stones, Johnny Cash, Ray Charles, Miles Davis en Frank Zappa presenteerde Seeff persoonlijkheden als popart-kunstenaar Andy Warhol, Apple-medeoprichter Steve Jobs en de actrice Jodie Foster.

Verder zijn video’s van Billy Wilder, Ike & Tina Turner en veel anderen te zien, die gedurende

Seeff’s fotosessies zijn ontstaan en direct naar de toenmalige setting terugleiden.

Meer informatie op www.makk.de.Kinderjaren en jeugd in het Oberschlesischen Landesmuseum

Zou het niet mooi zijn om de wereld weer eens door kinderogen te zien? Het Oberschlesisches

Landesmuseum in Ratingen-Hösel wil u en uw familie graag uitnodigen om aan een reis naar het ontroerende gisteren en eergisteren deel te nemen. Onze grote wisselexpositie ‘Hobbelpaard en tinnen soldaatjes. Kinderjaren en jeugd in Silezie’ (t/m 10 mei 2020) toont u een overvloed aan indrukwekkende voorwerpen, die ook zonder meer in een kinderkamer in Venlo hun plaats

hadden kunnen vinden. Van de wieg via de schooltas tot tekenfilms aan toe - de geleende voorwerpen uit diverse musea in Duitsland en Polen spreken alle generaties aan. Het museum is met de auto goed bereikbaar tussen Düsseldorf en Essen nabij verkeersknooppunt Breitscheid.

Nadere informatie vindt u op: www.oslm.de.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen

Een afwisselend expositieprogramma wordt in de royale ruimtes van het klassieke kasteelcomplex in drie gevarieerde hoofdcategorieën getoond. De collectie Ludwig is de eerste die kunst uit alle culturen van de
wereld, van antiek tot hedendaags, presenteert. Daarnaast is er de populaire galerij met illustraties, posterkunst, karikatuur, comedy, fotografie e.d. Ten slotte toont de landmerkengalerij regelmatig expositieprojecten uit de regio.

Fotografe onder muzikanten

LINDA McCARTNEY

The Sixties and more

19. 1.–3. 5. 2020


Ruhrgebiedkroniekschrijver Theaterdocumentairemaker Warenhuisfotograaf

RUDOLF HOLTAPPEL

De toekomst is al begonnen

Een fotografische werkexpositie van 1950-2013

10. 5.– 6. 9. 2020


JACQUES TILLY

Politiek en provocatieCaricaturen XXL

2. 2.– 14. 6. 2020

in het kleine slot …


Nadere informatie over wisseltentoonstellingen is te lezen in de advertentie hiernaast en op www.ludwiggalerie.de | Tel. 0049 208 41249 28


Niederrheinisches Museum Kevelaer

De wereld van de kinder- en jeugdboeken schijnt oneindig te zijn. Zo is de titel van de tentoonstelling bewust gekozen. Het papier is ondanks het digitale tijdperk geduldig en overleeft vele decennia. Toch is er verschil tussen een boek lezen of een e-book gebruiken. Piet de Smeerpoets, De kleine Lord, sprookjes van de gebroeders Grimm, Rupsje Nooitgenoeg en veel andere verhalen begeleiden ons opgroeien en we beleven er plezier aan (klein)kinderen voor te lezen. Iedereen had wel eens een zak-, een liedjes-, een illustratieboek of een roman in de hand. Sommige boeken worden bekroond, anderen raken in vergetelheid. De boekencollectie van Juliane Metzger toont een groot deel van de geschiedenis van het gedrukte en beschreven papier. Boeken van elke soort en inhoud zijn tot 5 jan. 2020 vertegenwoordigd. Meer informatie op www.niederrheinisches-museum-kevelaer.de.

100 jaar Bauhaus: Vertrek naar het moderne. De jonge Josef Albers, 22 sept. 2019 t/m 12  jan. 2020

Dit is de eerste omvangrijke tentoonstelling omtrent het vroegere werk van deze kunstenaar. Ze toont tekeningen en drukgrafieken van de jaren 1911 t/m 1919, waaronder zelfportretten, natuur- en stadslandschappen, daarnaast vroege kleurschilderijen en glaswerken uit de eerste Bauhausjaren vanaf 1919. Enkele werken uit de serie ‘Homage to the Square’ stellen het stralende eindpunt in de context. De expositie wijdt zich aan Albers’ leerjaren en aan de drie kunstenaars, bij wie hij studeerde en hun werk werd uitgelegd: Philipp Franck, Johan Thorn Prikker, Franz von Stuck. Ook ligt de focus op de gedachte achter Museum Folkwang in Hagen en hun oprichter Karl Ernst Osthaus: www.quadrat-bottrop.deOude ambacht ‘live’in het LWL-Openluchtmuseum Hagen

Aan de zuidelijke stadsrand van Hagen, daar waar de eerste heuvels van het Sauerland opdoemen, ligt landelijk mooi in het beboste Bachtal ingebed het Hagense LWL-Openluchtmuseum: het landsmuseum voor ambacht en techniek. Het voert de bezoekers naar een vergane wereld, naar een andere tijd. In de meer dan 65 historische gebouwen, het meest pure vakmanschap, bevinden zich de meest uiteenlopende werkplaatsen. Voor een deel wordt daarin geëxposeerd, maar werkelijk bijzonder aan dit museum is dat in een derde van de werkplaatsen elke dag gewerkt wordt. De ambachtslieden laten zien en leggen uit hoe met het gereedschap en machines van meer dan een eeuw ge- leden gewerkt werd. De bezoekers beleven bij hun spannende uitje hoe gloei- end ijzer in het vuur tot sikkels of spijkers gesmeed werd, hoe papier uit ovale houten kuipen gemaakt werd of hoe uit dun garen dik zeil ontstond. Ook bij de andere werklocaties zoals het tabakshuis, de bakkerij, de goudsmid, de kapper of de portefeuillewerkplaats zijn de ambachtslieden dagelijks ‘aan het werk’.

Buiten de meedoeacties of rondleidingen verleidt het openluchtmuseum tot wandelingen door het aantrekkelijke landschap met prachtige uitzichten, tot inkopen in de nostalgische kraampjeswinkel of tot een versnapering in het restaurant Museumsterrassen.

Meer informatie is te vinden op: LWL-Freilichtmuseum Hagen Mäckingerbach, D-58091 Hagen, Tel: 0049-2331-7807-0

www.lwl-freilichtmuseum-hagen.de


Museum Schloss Moyland; een locatie voor alle zintuigen:

Met zijn veelzijdige tentoonstelling-, evenementen- en bemiddelingsaanbod zoals het historische kasteelensemble centraal gelegen in het wijd- strekkende tuincomplex, is het museum een locatie met internationale aantrekkingskracht.

De circa 6 hectare grote tuin omvat barok- en landschapstuinelementen en een architectonische tuin. Zo’n 1050 bomen van 55 boomsoorten zijn te vinden in het historische parkcomplex. Een van de grootste en aantrekkelijkste kruidentuinen van Niederrhein met meer dan 350 verschillende lokale en buitenlandse kruiden en een bloemen- en heestertuin bieden bezoekers een bloeiende tuinbelevenis. Een nieuwe hortensiacollectie met meer dan 2000 planten uit meer dan 470 soorten completeren het beeld.Textielmuseum Bocholt

Hier ruikt het naar olie en arbeid en de weefgetouwen ratelen zo hard dat je onwillekeurig je oren afschermt met je handen. Wat u de dag van vandaag tijdens een bezoek meemaakt, was 100 jaar geleden dagelijkse kost voor duizenden mannen en vrouwen. Wij laten u zien hoe het ritme van de machines hun arbeidstempo dicteerde. De grote weefhal vormt het hart van de museumfabriek.
Onder de sheddaken zetten distributieriemen en lange aandrijfassen meer dan 30 historische machines in beweging. Dagelijks produceren de medewerkers stoffen voor de handdoeken en tafelkleden uit de historische collectie.

In 2011 werd het museum uitgebreid met de voormalige spinnerij Herding tot TextilWerk Bocholt. Al van verre zichtbaar pronkt een glazen kubus op het dak van de spinnerij. Stalen staven voor de glazen voorgevel duiden textiele structuren aan. Op luchtige hoogte kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over de gehele stad. Sheddaken als dakvensters vormen een citaat uit de fabrieksarchitectuur van de directe omgeving. Vier etages met in totaal 9000 vierkante meter bieden plek voor geschiedenis en educatie, kunst en creativiteit, ontmoeting en innovatie.

In de loop van de komende jaren zal het industriële monument als cultureel forum straalkracht ontwikkelen voor de gehele regio.

Wij verheugen ons op uw bezoek!

 

LWL-Industriemuseum

TextilWerk Bocholt

Forum voor Textielcultuur

Weverij + parkeerplaats:

Uhlandstraße 50 | 46397 Bocholt

Spinnerij: Industriestraße 5 | 46395 Bocholt

Tel. 0049 2871 216110

Fax: 0049 2871 21611-33

E-mail: textilwerk@lwl.org

Internet: www.lwl-industriemuseum.de


Openingstijden in 2019:

di.-zo. en op feestdagen van 10-18 uur

 

Bijzonderheden:

Spinnerij: geopend 5-4-2019 t/m 03-11-2019

Weverij: gesloten van 24-12-2019 t/m 31-12-2019
Het Ruhr Museum in Essen

Het Ruhr Museum op UNESCO-Werelderfgoed Zollverein in Essen staat in 2019 in het teken van het 100 jaar Bauhausjubileum. Tot en met 5 januari 2020 toont de expositie ‘Aufbruch im Westen. Die Künstlersiedlung Margarethenhöhe’ indrukwekkend het dagelijks leven en werk van de kunstenaarskring Margarethenhöhe. Deze gold in de jaren 20 en 30 tot de belangrijkste van Duitsland en bepaalde maatgevend het culturele begin van het Industrierevier mee. Parallel aan de tentoonstelling wordt van tot en met 9 februari 2020 de expositie ‘Der Grafiker Hermann Kätelhön’ in de kleine atelierwoning op de Margarethenhöhe getoond. Op 15 juli 2019 begint eveneens de collectietentoonstelling ‘Mensch und Tier im Ruhrgebiet’ in het Ruhr Museum, die met haar meer dan 100 voorwerpen de steeds veranderende verhouding tussen mens en dier vanaf het Stenen Tijdperk tot heden belicht. Informatie en boekingen voor rondleidingen en audioguides zijn bij de bezoekersdienst via 0049 (0)201 24681 444 mogelijk. www.ruhrmuseum.de


Adres:

Ruhr Museum, UNESCO-Welterbe Zollverein, Areal A [Schacht XII], Kohlenwäsche [A14], Gelsenkirchener Straße 181, 45309 Essen


Openingstijden:

Ma. t/m zo. 10 - 18 uur, 24, 25 en 31 dec. Gesloten
Lehmbruck Museum, Duisburg


Dit museum toont een in Europa zeldzame collectie internationale moderne sculpturen en de unieke combinatie van bovenuitstekende museumarchitectuur en een sculpturenpark. In een van de meest bijzondere na-oorlogse museumbouwwerken presenteert het Lehmbruck Museum een unieke verzameling van moderne sculpturen. De bouw is ontworpen door de zoon van Wilhelm Lehmbruck, Manfred Lehmbruck. Uitgaande van Wilhelm Lehmbrucks werken ontmoeten hier primitiviteit, kubisme, abstractie en expressionisme, constructivisme en minimalisme elkaar. Naast het belangrijkste werk van Wilhelm Lehmbruck, verzamelt het museum werken van Constantin Brâncusi, Salvador Dalí, René Magritte, Henry Moore en Niki de Saint Phalle.Verder beschikt het museum over de belangrijkste werkgroep van Duitsland, Alberto Giacomettis en een geselecteerde collectie van Duitse, expressionistische schilderkunst. In het kader van de 100e sterftedag van de kunstenaar Wilhelm Lehmbruck toont het museum van 23 maart t/m 18 augustus de expositie ‘Schönheit. Lehmbruck & Rodin - Meister der Moderne’. Meer info op www.lehmbruckmuseum.de.Niederrheinmuseum, Wesel

Wij nodigen u van harte uit de geschiedenis van het laaggelegen deel van Rheinland in het nieuwe LVR-
Niederrheinmuseum in Wesel te onderzoeken. Het museum vertelt de geschiedenis van Wesel en Niederrhein in nauwe relatie tot Nederland en de achtergrond bij de grote Europese gebeurtenissen. Als grensoverschrijdend Duits-Nederlands museum toon het museum de regio Niederrhein in breedte van zijn kunst-, cultuur- en landhistorische ontwikkelingen. Het museum bevindt zich in het proviandmagazijn van het voormalig vestingcitadel Wesel.

Nadere informatie vindt u op www.niederrheinmuseum-wesel.lvr.de.Heinz Nixdorf Museumsforum

‘s Werelds grootste computermuseum toont op 6.000 m2 de geschiedenis, het heden en de toekomst van de informatietechnologie - van de oudheid tot in de 21e eeuw. Ontdek historische schrijf- en rekenmachines, eerste computers, moderne robotten en de wereld van kunstmatige intelligentie. Interactieve voorwerpen nodigen tot uitproberen uit: reken met een telraam, test geliefde videospelen, vermaakt u zich met de robot Pepper en Nadine of speel ‘Vier wint’ tegen een kunstmatige intelligentie. Hoe het programmeren functioneert, verklaren 49 zwaaiende katten. Een highlight is Beppo - de industrierobot veegt met zijn bezem fijne patronen in de korrelvloer en interageert daarmee. Nadere informatie is te vinden op www.hnf.de.


Grafschafter Museum in Kasteel Moers

Gravin Walburga van Nieuwenaar-Moers had geen geluk in de liefde. Haar eerste echtgenoot werd door de Spanjaarden onthoofd, de tweede kwam bij een explosie om het leven. Ongeveer 400 jaar geleden werd het kasteel van Moers bewoond door de gravin. Nu worden er bezoe- kers ontvangen en is het Grafschafter Museum er gehuisvest.

Het museum bevindt zich in de voormalige waterburcht van de graven van Moers. Naast de geschiedenis van het kasteel, de cultuurge- schiedenis en de geschiedenis van het dagelijks leven in de regio toont het museum ook histo- rische poppenkamers. Tot het museum behoort tevens een middeleeuws speel- en leerstad voor kinderen. Nadere informatie is te vinden op www.facebook.com/grafschaftermuseum en www.grafschafter-museum.deTentoonstellingen, Musea NAAR TOP PAGINA