Festivals, Feesten Inkopen, Markten, Beurzen, Koopzondagen Dans, Creatief, Show Toerisme, Vakantie, Natuur Tentoonstellingen Musea Concerten, Muziek Hotels, Restaurants Gezondsheidszorg Verspreidingslocaties WEKELIJKSE UPDATES, Drukuitgaven thuis Grenspark Maas Schwalm Nette Recreatie, Sport, Wellness EVENEMENTENKALENDER Bouwen, Wonen, Werken, Handel STARTPAGINA NORDRHEIN-RUHR

100 jaar Bauhaus: Vertrek naar het moderne. De jonge Josef Albers, 22 sept. 2019 t/m 12  jan. 2020

Dit is de eerste omvangrijke tentoonstelling omtrent het vroegere werk van deze kunstenaar. Ze toont tekeningen en drukgrafieken van de jaren 1911 t/m 1919, waaronder zelfportretten, natuur- en stadslandschappen, daarnaast vroege kleurschilderijen en glaswerken uit de eerste Bauhausjaren vanaf 1919. Enkele werken uit de serie ‘Homage to the Square’ stellen het stralende eindpunt in de context. De expositie wijdt zich aan Albers’ leerjaren en aan de drie kunstenaars, bij wie hij studeerde en hun werk werd uitgelegd: Philipp Franck, Johan Thorn Prikker, Franz von Stuck. Ook ligt de focus op de gedachte achter Museum Folkwang in Hagen en hun oprichter Karl Ernst Osthaus: www.quadrat-bottrop.deMuseum voor Natuurkunde, Münster, t/m 27 oktober 2019

Neem eens een kijkje in je hoofd! Ervaar wat daarin gebeurt, hoe zich een persoonlijkheid vormt, gevoelens ontstaan of plannen worden gesmeed. Begrijp hoe geprobeerd wordt intelligentie te meten. Dat is allemaal mogelijk in de tentoonstelling ‘Het brein – intelligentie, bewustzijn, emotie’, van het LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster. De grootste expositie in Duitsland over dit onderwerp, waar bezoekers t/m 27 oktober dit integrerende orgaan kunnen ontraadselen. Op 1200 vierkante meter ontdekken museumbezoekers wetenswaardigheden over allerlei onderwerpen, zoals zintuiglijke waarneming, zelfbewustzijn of gedrag. De 13 thema’s van de tentoonstelling laten op illustratieve manier de enorme capaciteit en diversiteit van dit complexe orgaan zien. Meer, ook Nederlandstalige informatie, is te vinden op www.das-gehirn.lwl.org.
Oude ambacht ‘live’in het LWL-Openluchtmuseum Hagen

Aan de zuidelijke stadsrand van Hagen, daar waar de eerste heuvels van het Sauerland opdoemen, ligt landelijk mooi in het beboste Bachtal ingebed het Hagense LWL-Openluchtmuseum: het landsmuseum voor ambacht en techniek. Het voert de bezoekers naar een vergane wereld, naar een andere tijd. In de meer dan 65 historische gebouwen, het meest pure vakmanschap, bevinden zich de meest uiteenlopende werkplaatsen. Voor een deel wordt daarin geëxposeerd, maar werkelijk bijzonder aan dit museum is dat in een derde van de werkplaatsen elke dag gewerkt wordt. De ambachtslieden laten zien en leggen uit hoe met het gereedschap en machines van meer dan een eeuw ge- leden gewerkt werd. De bezoekers beleven bij hun spannende uitje hoe gloei- end ijzer in het vuur tot sikkels of spijkers gesmeed werd, hoe papier uit ovale houten kuipen gemaakt werd of hoe uit dun garen dik zeil ontstond. Ook bij de andere werklocaties zoals het tabakshuis, de bakkerij, de goudsmid, de kapper of de portefeuillewerkplaats zijn de ambachtslieden dagelijks ‘aan het werk’.

Buiten de meedoeacties of rondleidingen verleidt het openluchtmuseum tot wandelingen door het aantrekkelijke landschap met prachtige uitzichten, tot inkopen in de nostalgische kraampjeswinkel of tot een versnapering in het restaurant Museumsterrassen.

Meer informatie is te vinden op: LWL-Freilichtmuseum Hagen Mäckingerbach, D-58091 Hagen, Tel: 0049-2331-7807-0

www.lwl-freilichtmuseum-hagen.de


Museum Schloss Moyland; een locatie voor alle zintuigen:

Met zijn veelzijdige tentoonstelling-, evenementen- en bemiddelingsaanbod zoals het historische kasteelensemble centraal gelegen in het wijd- strekkende tuincomplex, is het museum een locatie met internationale aantrekkingskracht.

De circa 6 hectare grote tuin omvat barok- en landschapstuinelementen en een architectonische tuin. Zo’n 1050 bomen van 55 boomsoorten zijn te vinden in het historische parkcomplex. Een van de grootste en aantrekkelijkste kruidentuinen van Niederrhein met meer dan 350 verschillende lokale en buitenlandse kruiden en een bloemen- en heestertuin bieden bezoekers een bloeiende tuinbelevenis. Een nieuwe hortensiacollectie met meer dan 2000 planten uit meer dan 470 soorten completeren het beeld.Textielmuseum Bocholt

Hier ruikt het naar olie en arbeid en de weefgetouwen ratelen zo hard dat je onwillekeurig je oren afschermt met je handen. Wat u de dag van vandaag tijdens een bezoek meemaakt, was 100 jaar geleden dagelijkse kost voor duizenden mannen en vrouwen. Wij laten u zien hoe het ritme van de machines hun arbeidstempo dicteerde. De grote weefhal vormt het hart van de museumfabriek.
Onder de sheddaken zetten distributieriemen en lange aandrijfassen meer dan 30 historische machines in beweging. Dagelijks produceren de medewerkers stoffen voor de handdoeken en tafelkleden uit de historische collectie.

In 2011 werd het museum uitgebreid met de voormalige spinnerij Herding tot TextilWerk Bocholt. Al van verre zichtbaar pronkt een glazen kubus op het dak van de spinnerij. Stalen staven voor de glazen voorgevel duiden textiele structuren aan. Op luchtige hoogte kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over de gehele stad. Sheddaken als dakvensters vormen een citaat uit de fabrieksarchitectuur van de directe omgeving. Vier etages met in totaal 9000 vierkante meter bieden plek voor geschiedenis en educatie, kunst en creativiteit, ontmoeting en innovatie.

In de loop van de komende jaren zal het industriële monument als cultureel forum straalkracht ontwikkelen voor de gehele regio.

Wij verheugen ons op uw bezoek!

 

LWL-Industriemuseum

TextilWerk Bocholt

Forum voor Textielcultuur

Weverij + parkeerplaats:

Uhlandstraße 50 | 46397 Bocholt

Spinnerij: Industriestraße 5 | 46395 Bocholt

Tel. 0049 2871 216110

Fax: 0049 2871 21611-33

E-mail: textilwerk@lwl.org

Internet: www.lwl-industriemuseum.de


Openingstijden in 2019:

di.-zo. en op feestdagen van 10-18 uur

 

Bijzonderheden:

Spinnerij: geopend 5-4-2019 t/m 03-11-2019

Weverij: gesloten van 24-12-2019 t/m 31-12-2019Unesco Werelderfgoed Zollverein Essen

Al tijdens de werktijden gold het vroegere Zeche Zollverein in Essen als ‘mooiste kolenmijn van de wereld’. In 2001 werd deze kolenmijn samen met de cokesfabriek tot UNESCO-werelderfgoed verklaard. Ontdek een van de fascinerende plaatsen uit de industriegeschiedenis met zijn unieke architectuur en industrienatuur, design en kunst, cultuur, gastronomie en veel meer.

 

Rondleidingen in de Nederlandse taal

Bij een rondleiding over de monumentenpad Zoll-verein begeeft u zich - langs de gigantische machines in de origineel behouden bovengrondse complexen - op de “weg van de kool”: van de winning via het transport tot de behandeling in de koolwasserij. Beleef hoe de mijnwerkers in de grootste kolenmijn van de wereld gewerkt hebben!

 

Over steenkool en mijnwerkers - Publieke rondleiding in het Nederlands

 

Periode:

Van april t/m oktober elke zondag om 11.30 uur.

Van november t/m maart elke 3e zondag om 11.30 uur.

Duur: 2 uur

Kosten: € 9,50 (met korting € 6), kinderen van

5 t/m 17 jaar € 6, gezinnen € 14  resp. € 22

Informatie en aanmelden:

Tel. 0049 201 2 4 6 8 10,

besucherdienst@zollverein.de,

www.zollverein.de/fuehrungen

Adres: UNESCO-Welterbe Zollverein,

Gelsenkirchener Straße 181, 45309 Essen
Het Ruhr Museum in Essen

Het Ruhr Museum op UNESCO-Werelderfgoed Zollverein in Essen staat in 2019 in het teken van het 100 jaar Bauhausjubileum. Van 8 april 2019 tot en met 5 januari 2020 toont de expositie ‘Aufbruch im Westen. Die Künstlersiedlung Margarethenhöhe’ indrukwekkend het dagelijks leven en werk van de kunstenaarskring Margarethenhöhe. Deze gold in de jaren 20 en 30 tot de belangrijkste van Duitsland en bepaalde maatgevend het culturele begin van het Industrierevier mee. Parallel aan de tentoonstelling wordt van 6 mei 2019 tot en met 9 februari 2020 de expositie ‘Der Grafiker Hermann Kätelhön’ in de kleine atelierwoning op de Margarethenhöhe getoond. Op 15 juli 2019 begint eveneens de collectietentoonstelling ‘Mensch und Tier im Ruhrgebiet’ in het Ruhr Museum, die met haar meer dan 100 voorwerpen de steeds veranderende verhouding tussen mens en dier vanaf het Stenen Tijdperk tot heden belicht. Informatie en boekingen voor rondleidingen en audioguides zijn bij de bezoekersdienst via 0049 (0)201 24681 444 mogelijk. www.ruhrmuseum.de


Adres:

Ruhr Museum, UNESCO-Welterbe Zollverein, Areal A [Schacht XII], Kohlenwäsche [A14], Gelsenkirchener Straße 181, 45309 Essen


Openingstijden:

Ma. t/m zo. 10 - 18 uur, 24, 25 en 31 dec. Gesloten
Kokerei Hansa

Imposante machines, reusachtige torens, veel cokes-ovens, metersdikke pijpleidingen en daartussen weelderig groen: de cokesfabriek Hansa verenigt architectuur, natuur en techniek op fascinerende
wijze. Nog tot 1992 werden hier dagelijks tonnen cokes geproduceerd en de machines stonden nooit stil. Tegenwoordig biedt industrieel monument cokesfabriek Hansa interessante blikken in de geschiedenis van de mijnindustrie van de vorige eeuw en toont de spannende wereld van kolen en cokes. De in 1928 gebouwde grootcokesfabriek kan het gehele jaar bij openbare rondleidingen over het belevenispad ‘Natuur en Techniek’ verkend worden. Dit pad loopt langs imposante ovenbatterijen, komt hoog boven in de kolentoren met panoramauitzicht en gaat onder een donkere kolenbunker door tot aan de indrukwekkende machinehallen met vijf reusachtige compressoren, waarvan een zelfs voor de show in bedrijf is en bewonderd kan worden.

Met een audiogids, die ook in de Nederlandse taal verkrijgbaar is, kan een deel op eigen houtje verkend worden. Nadere informatie vindt u op: www.industriedenkmal-stiftung.de of via +49(0)231-931122-33.


Openingstijden:

april - oktober van 10-18 uur;

november - maart van 10-16 uur.

Gratis toegang.
Museum DKM, Duisburg

De plaats voor kunst en cultuur

Dit privémuseum is een geheime tip. Het is met zijn omvangrijke collectie en veelzijdige wisseltentoonstellingen snel een cultureel hoogtepunt geworden, dat ver buiten de regio uitstraalt. Op een expositie-oppervlakte van 2700 meter verenigt het onder de titel ‘Linien stiller Schönheit’  5000 jaar kunst- en cultuurgeschiedenis. De spannende dialoog tussen hedendaagse en vroegere formele taal, tussen traditionele Aziatische en moderne Europese kunst biedt een bijzondere kunstervaring. Het museum ligt slechts 200 meter van het Centraal Station vandaan en is altijd op zaterdag en zondag en de eerste vrijdag van de maand, alsmede op feestdagen, van 12 tot 18 uur geopend. Individuele en groepsrondleidingen zijn na afspraak op alle dagen mogelijk. Museum DKM, Güntherstraße 13-15, D-47051 Duisburg, Tel. +49.203.9355547-0, mail@museum-dkm.de.
Zie ook op www.museum-dkm.de.
MKM, Museum Küppersmühle, Duisburg

Meerdere duizenden vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte, een kunstenaarslijst van Anselm Kiefer t/m
Gerhard Richter, een veelzijdig expositieprogramma en een markante architectuur tussen industriecultuur en White Cube – dat is het MKM Museum Küppersmühle. Het huis in de levendige binnenhaven van Duisburg is een van de belangrijkste kunstmusea in de Metropool Ruhr en herbergt met de collectie Ströher een van de belangrijkste collecties van de Duitse naoorlogse kunst wereldwijd.

 

Tentoonstellingsprogramma 2019

TILL BRÖNNER. Melting Pott

4 juli t/m 6 oktober 2019

KATHARINA GROSSE x GOTTHARD GRAUBNER

25 oktober 2019 t/m 26 januari 2020

www.museum-kueppersmuehle.deLehmbruck Museum, Duisburg


Dit museum toont een in Europa zeldzame collectie internationale moderne sculpturen en de unieke combinatie van bovenuitstekende museumarchitectuur en een sculpturenpark. In een van de meest bijzondere na-oorlogse museumbouwwerken presenteert het Lehmbruck Museum een unieke verzameling van moderne sculpturen. De bouw is ontworpen door de zoon van Wilhelm Lehmbruck, Manfred Lehmbruck. Uitgaande van Wilhelm Lehmbrucks werken ontmoeten hier primitiviteit, kubisme, abstractie en expressionisme, constructivisme en minimalisme elkaar. Naast het belangrijkste werk van Wilhelm Lehmbruck, verzamelt het museum werken van Constantin Brâncusi, Salvador Dalí, René Magritte, Henry Moore en Niki de Saint Phalle.Verder beschikt het museum over de belangrijkste werkgroep van Duitsland, Alberto Giacomettis en een geselecteerde collectie van Duitse, expressionistische schilderkunst. In het kader van de 100e sterftedag van de kunstenaar Wilhelm Lehmbruck toont het museum van 23 maart t/m 18 augustus de expositie ‘Schönheit. Lehmbruck & Rodin - Meister der Moderne’. Meer info op www.lehmbruckmuseum.de.Niederrheinmuseum, Wesel

Wij nodigen u van harte uit de geschiedenis van het laaggelegen deel van Rheinland in het nieuwe LVR-
Niederrheinmuseum in Wesel te onderzoeken. Het museum vertelt de geschiedenis van Wesel en Niederrhein in nauwe relatie tot Nederland en de achtergrond bij de grote Europese gebeurtenissen. Als grensoverschrijdend Duits-Nederlands museum toon het museum de regio Niederrhein in breedte van zijn kunst-, cultuur- en landhistorische ontwikkelingen. Het museum bevindt zich in het proviandmagazijn van het voormalig vestingcitadel Wesel.

Nadere informatie vindt u op www.niederrheinmuseum-wesel.lvr.de.Heinz Nixdorf Museumsforum

‘s Werelds grootste computermuseum toont op 6.000 m2 de geschiedenis, het heden en de toekomst van de informatietechnologie - van de oudheid tot in de 21e eeuw. Ontdek historische schrijf- en rekenmachines, eerste computers, moderne robotten en de wereld van kunstmatige intelligentie. Interactieve voorwerpen nodigen tot uitproberen uit: reken met een telraam, test geliefde videospelen, vermaakt u zich met de robot Pepper en Nadine of speel ‘Vier wint’ tegen een kunstmatige intelligentie. Hoe het programmeren functioneert, verklaren 49 zwaaiende katten. Een highlight is Beppo - de industrierobot veegt met zijn bezem fijne patronen in de korrelvloer en interageert daarmee. Nadere informatie is te vinden op www.hnf.de.Neanderthal Museum

Een van de modernste musea van Europa bevindt zich tegenwoordig nabij de locatie waar meer dan 160 jaar geleden de Neanderthaler werd gevonden. Het museum vertelt de geschiedenis van de mensheid, vanaf haar begin, meer dan vier miljoen jaar geleden in de Afrikaanse savannen, tot aan de dag van vandaag. Multimediale toepassingen, geluidsfragmenten, maar ook klassieke media zoals authentieke museumstukken en tekstreaders, geven een levendig beeld van de actuele onderzoeksresultaten uit de archeologie en de paleoantropologie. Meer informatie is te lezen op www.neanderthal.de (ook Nederlandstalig).


Ludwig Galerie Schloss Oberhausen

Een afwisselend expositieprogramma wordt in de royale ruimtes van het klassieke kasteelcomplex in drie gevarieerde hoofdcategorieën getoond. De collectie Ludwig is de eerste die kunst uit alle culturen van de
wereld, van antiek tot hedendaags, presenteert. Daarnaast is er de populaire galerij met illustraties, posterkunst, karikatuur, comedy, fotografie e.d. Ten slotte toont de landmerkengalerij regelmatig expositieprojecten uit de regio. Nadere informatie over wisseltentoonstellingen is te lezen
in de advertentie hiernaast en op www.ludwiggalerie.de


Gasometer Oberhausen, ‘Der Berg ruft’ (De berg roept), t/m 27 oktober


Bergen. Thuis van godheden. Extreme levensruimte. De ultieme uitdaging voor avonturiers en veroveraars. Veilige oorden voor mystici en monniken. Het oord van verlangen voor romantici, wandelaars en bewonderaars van de natuur. Bergen bestaan nooit eeuwig. Ze ontwikkelen zich in miljoenen jaren door continentale collisie en ze worden door erosie uiteindelijk verwoest.

De tentoonstelling, die de veelsoortigheid van de buitengewone wereld toont, is wegens groot succes verlengd tot en met 27 oktober 2019. Inmiddels is de expositie al door ruim 600.000 mensen bezocht! De expositie toont de eeuwige kringloop van het gesteente en laat met videoclips en foto’s de evolutie van haar eigen planten- een dierenwereld zien.

De tentoonstelling laat de bezoeker deelnemen aan de legendarische eerste beklimmingen van beroemde bergtoppen en informeert over enorme triomfen een dramatische debacles. Deze vertelt verder over duizenden jaren hoogachting door de mensen voor de bergen. Deze oorden van religieuze verering, toevlucht en bezinning in afzondering, zijn rijk aan  mythen en geheimen.


De berg zweeft

Hoogtepunt is een monumentale replica van de Matterhorn in de 100 meter hoge luchtruimte van de Gasometer. Met behulp van de nieuwste 3D-techniek worden bewegende foto’s van deze legendarische berg afwisselend van dag en nacht of de seizoenen getoond. De monumentale sculptuur lijkt gespiegeld in de reusachtige ruimte te zweven en deze reflecteert in de vloer van het bovenste Gasometerplatform, zodat de toeschouwer de berg vanaf de bergpiek kan zien.


De hoogste tentoonstellingshal van Europa

De Gasometer Oberhausen, 117,5 meter hoog en in 1929 in gebruik genomen, is tegenwoordig het herkenningsteken van Oberhausen: een indrukwekkend monument van de bouw- en techniekgeschiedenis en een spectaculaire evenementlocatie. Sinds 1994 is de Gasometer een vast bestanddeel van het cultuurlandschap van Noordrijn-Westfalen. Van het dak van deze “industriekathedraal”, te bereiken met een panoramalift, heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over het westelijke Rurhgebied.


Op 7 en 8 september viert de Gasometer Oberhausen samen met al zijn bezoekers zijn dubbeljubileum 2019. Er is muziek, er zijn rondleidingen en divers culinair aanbod en de expositiepartner, de Duitse Alpenvereniging, presenteert een divers aanbod aan outdooractiviteiten. Allemaal gratis toegankelijk voor iedereen! Informatie, ook met betrekking tot het om- vangrijke raamprogramma, is te vinden op de website hieronder verrmeld.


Locatie:

Gasometer Oberhausen, Arenastrasse 11,

46047 Oberhausen

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag, feestdagen. Van 10 t/m 18 uur.

Op maandag gesloten, tijdens de schoolvakanties

in Noordrijn-Westfalen: maandag  t/m zondag

van 10 t/m 18 uur

Toegangsprijzen:

Volwassenen 10 euro, Kortingskaart 7 euro,

Gezinskaart  (2 Volwassenen max. 5 Kinderen) 23 euro

Extra informatie: www.gasometer.de

StiftsMuseum Xanten

Een bezoek in het StiftsMuseum is een mooie ervaring. Hier maakt de bezoeker kennis met edelsmeedkunst, houtsnijwerk, liturgische gewaden, beeldhouwkunst, boeken en de spannende geschiedenis van het Kanunniken Sticht in Xanten. Het kerkelijke museum bevat vele mooie en zeldzame schatten. Het laat de cultuurgeschiedenis van tweeduizend jaar Nederrijn tot leven komen. Een bezoek aan de nabijgelegen kerk kan goed met een museumbezoek gecombineerd worden. Vele teksten en de audioguides zijn in het Nederlands verkrijgbaar. Rondleidingen kunnen ook in de Nederlandse taal geboekt worden. Voor meer informatie en de openingstijden kijk op www.stiftsmuseum-xanten.de
Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna

Op fascinerende en spectaculaire wijze komen in het Zentrum für Internationale Lichtkunst Unna  historische industriearchitectuur en hedendaagse kunst samen. Twaalf wereldberoemde lichtkunstenaars hebben de onderaardse gangen, kelders en gistingbassins van een voormalige bierbrouwerij veranderd in adembenemende ruimtes met lichtkunst. Installaties van onder anderen Olafur Eliasson, James Turrell, Rebecca Horn en Keith Sonnier maken een bezoek door dit lichtparcours tot een unieke ervaring en geven een uitgebreid beeld van de grote verscheidenheid in uitdrukkingsvormen van lichtkunst. www.lichtkunst-unna.de
Wieg van het Ruhrgebied: de mijn Nachtigall


Bijna 300 jaar geleden was deze eerste steenkoolmijnbouw in Zeche Nachtigall de basis van het ontstaan van het Ruhrgebied. U gaat er terug in de tijd, toen men voor de winning van het zwarte goud nog horizontale mijngangen in de hellingen uitspaarde voor de eerste schachten de diepte ingingen. Met  helm en mijnwerkerslamp uitgerust komt u via lage gangen bij een echte steenkolenlaag.  

In de tentoonstelling rondom de  ondergrondse schacht ‘Hercules’ leert men de techniek en de zware arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers in de 19de eeuw kennen. In de machinekamer draait één van de oudste ophaalmachines van het Ruhrgebied. In het informatiecentrum GeoPark leert u over de bodemgeschiedenis van het Ruhrgebied middels multimediapresentaties en objecten.

Nadere informatie zoals openingstijden, tarieven en rondleidingen en demonstraties is te vinden op www.lwl-industriemuseum.de.Grafschafter Museum in Kasteel Moers

Gravin Walburga van Nieuwenaar-Moers had geen geluk in de liefde. Haar eerste echtgenoot werd door de Spanjaarden onthoofd, de tweede kwam bij een explosie om het leven. Ongeveer 400 jaar geleden werd het kasteel van Moers bewoond door de gravin. Nu worden er bezoe- kers ontvangen en is het Grafschafter Museum er gehuisvest.

Het museum bevindt zich in de voormalige waterburcht van de graven van Moers. Naast de geschiedenis van het kasteel, de cultuurge- schiedenis en de geschiedenis van het dagelijks leven in de regio toont het museum ook histo- rische poppenkamers. Tot het museum behoort tevens een middeleeuws speel- en leerstad voor kinderen. Nadere informatie is te vinden op www.facebook.com/grafschaftermuseum en www.grafschafter-museum.deTentoonstellingen, Musea NAAR TOP PAGINA